A kisgyermekek étrendje különösen fontos az egészséges fejlődésük szempontjából. Az alábbiakban bemutatjuk, miért érdemes kerülni a cukor adását, és milyen alternatív megoldásokat választhatunk a cukormentes táplálkozás érdekében.
A cukor hatása
A cukor elsődleges kulcsinger, gyors energialöket, mindenki nehezen áll ellen az édes íznek. Hosszú távon azonban számos egészségügyi kockázatot rejt és végső soron egy olyan táplálkozási formát erősít meg a gyerekekben, ami tartósan a mindennapok részévé válva növeli a cukorbetegség és a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Nem riogatni akarunk, pont ellenkezőleg: megmutatni, hogyan segíthetünk gyemekeinknek, hogy egy egészségesebb generáció nevelkedjen belőlük.
Az egyik legnagyobb probléma a cukor hosszútávú hatásaival kapcsolatban, hogy a kisgyermekkori élmények és szokások befolyásolják a felnőttkori életvitelt. A gyakori cukorfogyasztás hozzájárulhat az elhízáshoz, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, valamint a fogszuvasodás és más egészségügyi problémák kockázatának növekedéséhez.
A kisgyermekkori szokások hatása a felnőttkori életvitelre
A kisgyermekkorban kialakított táplálkozási szokások mély nyomot hagynak a felnőttkori életvitelben. A kisgyermekek gyakran utánozzák szüleiket, így a családi étrend nagy hatással van az ő táplálkozási szokásaikra is. A cukor magas kalóriasűrűsége miatt a gyermek a cukros étellel, édességgel telítődik, kevésbé lesz éhes, kisebb étvágy lesz az jó minőségű ételekhez, ami fedezné a fehérje, nyomelem-, rost,- vitaminforrást. Ezért fontos, hogy már korán odafigyeljünk a helyes étkezésre és a cukor kerülésére.
Egészséges alternatívák cukor helyett
Számos egészséges alternatíva létezik: ilyenek például a friss gyümölcsök, amelyek természetes cukrokat tartalmaznak, valamint a házi készítésű gyümölcsös desszertek. Például egy házi bio gyümölcsös müzli (hozzáadott cukor nélkül) kiváló választás, hiszen természetes rostokban gazdag, és hosszan tartó energiát biztosít.
Süti sütéskor datolyapaszta, vagy egyszerűen datolya pépesítésével, fügével, banánnal kellemesen édesíthetjük a süteményt. Az édes íz nem lesz olyan intenzív, de ha a kezdetektől ezekkel találkozik a gyerkőc, és azt látja, hogy mi is ezt fogyasztjuk, akkor ez a rendszer kiválóan tud működni.
Kínálatunkban megtaláljátok a gyümölcs cumit is, amivel már a hozzátáplálás elejétől mindenféle gyümölcs ízét és textúráját megmutathatjátok a babának biztonságos keretek között.
Mi a helyzet a mézzel?
Mézet egy éves kor alatti gyermekeknek a botulizmus veszélye miatt nem biztonságos adni. Egy éves kor után -bár biztonsági szempontból adható- azonban úgyanúgy egy magas glikémiás indexű nagy kalóriasűrűségű édesítőről beszélünk. Jelentős előnye nincs a cukorral szemben (tény, hogy édesebb mint a kristálycukor, így kisebb mennyiség elegendő lehet és jótékony vitaminokkal, nyomelemekkel bírhat). Összefoglalva a méz adását is lehetőség szerint minimalizáljuk.
És az édesítőszerek?
Ma már rengeteg édesítőszer vásárolható: xilit, szorbit, eritrit, mannit, szacharin … Mivel ezek egy része puffadást, hasmenést okozhat, ezért nem javasoltak gyermekek számára. Valamint nem mindegyik édesítőszerrel áll rendelkezésre elegendő adat, hogy hosszú távon milyen hatással van a gyermek szervezetére, így fontos, hogy orvosi indok, konzultáció nélkül, ezeket ne adjuk gyermeknek. Természetesen más a helyzet cukorbeteg gyermek esetében, ilyenkor minden alkalommal segít a diabetológus és a vele együttműködő dietetikus szakember, hogy pontos melyik édesítőszer lesz a legalkalmasabb választás.
Összegzés
A cukor kerülése a kisgyermekek étrendjében hosszútávon számos egészségügyi előnnyel jár. Az egészséges alternatívák bevezetése segít megelőzni a különböző betegségeket és támogatja a gyerekek egészséges fejlődését. Ne feledjük, a kisgyermekkori élmények és szokások alapvetően befolyásolják a felnőttkori életvitelt, ezért fontos, hogy már korán odafigyeljünk a helyes táplálkozásra és a cukormentes táplálkozásra.
